Hoe antieke sieraden schoonmaken?

 Hoe antieke sieraden schoonmaken?

Antieke sieraden zijn sieraden die meer dan 100 jaar oud zijn. Dat zijn heel wat jaren waarbij vuil zich kan verzamelen onder edelstenen en metalen. Hierdoor valt ook de inherente schoonheid van het erfstuk weg. Daarom is het zo verleidelijk om een ​​poetsdoek op te pakken en jarenlang ongewenste resten weg te poetsen.

Maar wacht even voordat je aan de klus begint, want er is een goede en een verkeerde manier om antieke sieraden schoon te maken. We hebben enkele basisdo’s en don’ts verzameld die je moet weten voordat je jouw investering mogelijk verpest.

En als je liever geen risico’s neemt of het patina is te erg, breng het sieraad dan naar een juwelier voor reiniging en restauratie.

Wat je beter niet doet

  • Poets geen vuil van oudroze of geelgouden sieraden
  • Gebruik geen ultrasone machines
  • Dompel sieraden niet voor een lange periode onder
  • Reinig sieraden nooit met agressieve chemicaliën zoals ammoniak

Hoe sieraden schoonmaken op de juiste manier?

Sieraden schoonmaken vergt geduld, een zachte reinigingsoplossing en de juiste techniek.

Maak een zachte reinigingsoplossing

Soms is de beste manier om je antieke sieraden schoon te maken, door je eigen doe-het-zelf schoonmaakoplossing te maken. De meeste sieradenreinigers die je in de winkel vindt, kosten je veel meer geld en zijn misschien niet eens zo effectief. Ze kunnen zelfs agressieve chemicaliën bevatten.

Om je eigen oplossing te maken, meng je lauw water met een kleine hoeveelheid milde zeep tot het schuimig is. De sleutel hier zit in de reinigingstechniek, niet noodzakelijk in de oplossing.

Gebruik een zachte tandenborstel en een pluisvrije doek

Zodra je je oplossing hebt gemaakt, is het tijd om je antieke sieraden schoon te maken. Je dompelt het item een ​​paar minuten onder om het vuil los te maken of maak je je tandenborstel licht vochtig als je sieraad stenen bevat. Controleer voordat je begint of er geen stenen los zitten.

Borstel vervolgens je sieraden voorzichtig, waarbij je aandacht besteedt aan gebieden zoals onder de steen en onder de uitsteeksels. Gebruik langzame cirkelvormige bewegingen met alleen lichte druk. Als het stuk extreem vuil is, laat je dan niet verleiden om meer druk uit te oefenen. Gebruik in plaats daarvan meer geduld. Dompel je sieraad weer onder in de oplossing (als je sieraad het aankan) en herhaal meermaals deze stap.

Zorg ervoor dat je goed afspoelt en droogt

Laat na het reinigen je sieraad onder lauw water lopen en dep het droog. Neem voor ringen een poetsdoek en polijst de schacht heel licht, vermijd elk gebied in de buurt van stenen of gravures. Laat je sieraad volledig drogen voordat je ze opbergt.

Heb de juiste verwachtingen

Antieke sieraden zijn niet bedoeld om er als nieuw uit te zien. Natuurlijk wil je vuil en bacteriën verwijderen, maar je wilt natuurlijk geen jarenlang karakter en patina wegnemen.