Restauratie van sieraden

 Restauratie van sieraden

Soms heb je van die sieraden of juwelen die er niet meer uitzien. Eigenlijk kun je ze gewoon niet meer dragen. Toch hebben ze veel waarde voor en het liefst zou je de ring, armband, ketting of oorbellen weer vaak of af en toe gaan dragen. Het kan ook dat je een juweel van een dierbare kreeg, maar dat er van alles mee aan de hand is. Een restauratie kan dan een zeer goede oplossing zijn.

Weer zoals het oorspronkelijk was

Hoe fantastisch is het om een sieraad weer helemaal in oorspronkelijke staat te krijgen. In de meeste gevallen is dat zeker mogelijk. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om contact op te nemen met een kundige restaurateur. Deze kan versleten sieraden herstellen. Het is ook mogelijk om van oude sieraden een nieuw sieraad te maken.

Versleten armbanden en ringen

Armbanden en ringen worden het vaakst gerestaureerd. Zeker ringen komen in contact met allerlei vloeistoffen en materialen. Slijtage is dan niet meer dan logisch. Draag je een armband of ring vrijwel dagelijks, dan treedt er ook slijtage op doordat er wrijving tussen de schakels plaatsvindt. Sommige armbanden lijken hierdoor zelfs groter te worden. Zie je dat dit bij een van jouw armbanden gebeurd is, dan zijn waarschijnlijk de schakels uitgehold. Zulke armbanden kunnen zeker weer gerestaureerd en in oude staat hersteld worden. Hierbij is het niet voldoende om een of meerdere schakels te verwijderen. Natuurlijk verbetert hierdoor de lengte, maar het is ook echt nodig dat elke afzonderlijke schakel aan de binnenkant wordt opgevuld en versterkt. Dit is dus best een hele intensieve klus. Bij ringen zien we best vaak dat het om erfstukken gaat. Een trouwring van een van de ouders of een zegelring van een opa. Deze ringen zijn soms al generaties gedragen en dat is goed te zien. Het is niet mooi om zo’n dof en versleten sieraad te dragen. Vaak kan het gelukkig wel gerestaureerd worden. Of er wordt een compleet nieuw sieraad van gemaakt. Dat kan bijna altijd wel.

Versleten ketting restaureren

Kettingen slijten meestal minder snel dan armbanden en ringen. Het gebeurt eerder dat er een ongelukje plaatsvindt. Iemand blijft bijvoorbeeld met de ketting hangen en deze breekt. Dit is heel eenvoudig te repareren. Meestal door te solderen. Ook kan het gebeuren dat alleen het slot van de ketting versleten is. Dan kan er gewoon een nieuw slotje ingezet worden. Zo zie je maar dat er met een juweel of sieraad dat je al tijden in huis hebt liggen, bijna altijd nog wel iets te beginnen is. Twijfel je hieraan, dan kun je natuurlijk altijd even langsgaan bij een juwelier.